Słodki, gorzki, słony, kwaśny, umami... Jak te podstawowe smaki mają się do kawy? Wydawało Ci się zawsze, że kawa jest po prostu gorzka? Zaskoczymy Cię! Dowiedz się, co i w jaki sposób wpływa na smak ...
Filiżanka odgrywa ważną rolę w analizie sensorycznej espresso. Maksymalna pojemność filiżanki do espresso waha się od 40 do 50 ml, natomiast optymalny kształt to ścięty stożek. Zapewnia to lepszą stabilność cremy, która więzi aromaty znajdujące ...
Jaka jest różnica pomiędzy ziarnami Arabica i Robusta? Jak pochodzenie ziaren wpływa na smak i aromat kawy? Co warto wiedzieć, aby znaleźć dla siebie kawę idealną? Przeczytaj krótkie wprowadzenie na temat Arabica i Robusta. Arabica ...
W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się ekspresy kapsułkowe. Choć to wygodne rozwiązanie, nie wszyscy są do niego przekonani, podważając jakość przyrządzonej w ten sposób kawy. Wielu pasjonatów tradycyjnych metod parzenia kawy z pewnością powie, ...
Przygotuj doskonałe latte w kilka chwil i ciesz się smakiem ulubionej kawy z mlekiem, jak z kawiarni! Składniki (1 porcja): 40 ml espresso Lavazza 150 ml mleka 3,2% opcjonalnie 1 łyżeczka startej czekolady opcjonalnie 10 g ...
Wiele efektów, jakie kawa wywiera na niektóre funkcje naszego organizmu, wiąże się z kofeiną, alkaloidem obecnym w filiżance, w zależności od rodzaju kawy i sposobu przygotowania, w ilości od 50 do 150 miligramów. Należy pamiętać, ...
Obecnie kawa jest drugim, po ropie naftowej, najczęściej sprzedawanym towarem na świecie. Biorąc pod uwagę ogromne wolumeny (Międzynarodowa Organizacja Kawy odnotowuje eksport ponad 100 milionów worków ziaren Arabiki i 60 milionów worków Robusty każdego roku), ...
Konserwacja kawy po wypaleniu ma podstawowe znaczenie dla zachowania jej jakości. Ważne jest, aby producenci ustalili przedział czasu, który jest dla produktu bezpieczny i w którym produkt zachowuje optymalny poziom i jakość organoleptyczną. Zmiany w ...
Mentalność Lavazza, którą zawdzięczają tradycji, jest jednym z kluczowych czynników sukcesu firmy. W rzeczywistości doprowadziło to do szeregu skodyfikowanych procedur i uzyskania certyfikatów. Obecnie uzyskane certyfikaty procesu produkcyjnego to: Certyfikat ISO 9003: dotyczy końcowych kontroli ...