Aromatyczna, intensywna, pobudzająca… Czy nie taka powinna być poranna kawa? Najczęściej kojarzy nam się z kawą czarną np. espresso. Jednak, co z osobami, które nie wyobrażają sobie kawy bez mleka?
Powrót do pracy po urlopie bywa trudny. Pobudzająca, aromatyczna kawa może być skutecznym sposobem na umilenie poranków w biurze. Z systemem Lavazza Firma możesz codzienne delektować się idealnym włoskim espresso czy kremowym cappuccino za pomocą jednego przycisku.
Nie ma nic lepszego od kawy podanej w orzeźwiającej, zimnej wersji, gdy temperatura przekracza 30 stopni! W dzisiejszym wpisie poznasz przepis na przepyszny sorbet kawowy, który z powodzeniem możesz serwować jako letni deser.
Łączenie to kluczowy czynnik sukcesu dobrej kawy. Dzieje się tak, ponieważ z połączenia kaw pochodzących z różnych części świata i posiadających charakterystyczne dla siebie cechy, powstaje filiżanka o precyzyjnym, zrównoważonym i harmonijnym smaku.
Jakość kawy ma ogromne znaczenie. Jednak czy wiesz, po czym rozróżnić dobrą kawę od tej niskiej jakości? Możesz się tego nauczyć! Wystarczy wytężyć zmysły i ćwiczyć. W tym wpisie podpowiadamy, co warto wziąć pod uwagę podczas degustacji kawy w kawiarni, pracy i w domu.
Kawa mrożona to jedna z najbardziej lubianych kaw nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Doskonale sprawdzi się w formie deseru na zimno. Dzisiejszy przepis na waniliową kawę mrożoną jest znany w Walencji jako „Café del Tiempo”. Poznaj przepis!
Orzeźwiająca i przyjemnie słodka... Granita z kawą Lavazza to przepyszna propozycja na deser, która pozwoli Ci się cieszyć letnim klimatem niezależnie od pory roku.
Dzisiaj coś prostego, ekspresowego i naprawdę pysznego ;) Poznaj przepis na bezglutenową wersję babeczek kawowych, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to równie doskonale pachnie!
Na smak i intensywność kawy wpływa wiele czynników. Wśród nich są m.in.: miejsce uprawy krzewów kawowych (lokalizacja, warunki zewnętrzne), metody obróbki czy sam sposób jej przygotowania. W dzisiejszym wpisie skupimy się na stopniu palenia ziaren kaw Lavazza.